Hoppa direkt till innehåll

Dagbok

Gå med
BC926CDA-4497-443C-B5A5-8F5C35D6497C
Sandman
Trevlig kille i Västerås som också har skapat den här sidan
weblog

Dagbok

Ok, så min gamla 60GB original-PS3:a dog i helgen som var, stön! Jag spelade Battlefield 4 med kompisar och helt plötsligt "piiiip" så var den död medelst YLOD (Yellow Light Of Death).
Jahapp! Ja, inte mycket att göra åt saken. Systemet har överlevt utan en enda krasch sedan jag köpte den när PS3 lanserades, så man får väl räkna med att den för eller senare säckar ihop. Så, att skaffa en ny PS3:a att ersätta den gamla med kan väl inte vara så klurigt?
FEL!!
Det var ta mig tusan det bökigaste jag varit med om! Helt otroligt! Så här kommer en genomgång över vad jag fick lov att göra för att det skulle fungera.

1. Köp ny PS3

Nuvarande modell kallas "superslim" och den billigaste modellen kommer med en 12GB flashdisk. Då jag har en 1TB hårddisk i min gamla PS3:a så var ju tanken att bara flytta över den gamla disken till nya systemet och voila, ny PS3:a!

2. Köp HDD-caddy

Men så fort jag kommer hem och tar ur hårddisken ur min gamla PS3:a och ska sätta in den i den nya så inser jag att det inte finns någon hållare för disken. Suck. Googlar lite och inser att jag måste ha en live, så in i bilen igen och åka och köpa en sådan (tur Webhallen finns i Västerås numera)

3. Formatera hårddisken

Vänta nu, va? Så fort jag sätter in hårddisken i nya PS3:an så säger den "Hej, jag ser att du satt in en hårddisk, vill du använda den för sparad data?" - Eh, ja, det vill jag - "Fint, då måste jag formatera din 1TB disk med allt data från ditt förra system för att kunna använda"! Men herregud!

4. Få liv i gamla systemet

Jag insåg då att det fanns två anledningar till att få liv i min gamla PS3:a - dels för att göra backup på hårddisken så jag kan återställa på nya systemet och för att få ut Battlefield-skivan som satt i då den gamla PS3-modellen inte kan mata ut skivan om den är kraschad (nyare modeller kan man mata ut genom att trycka in Eject-knappen medan man sätter på systemet).

5. Köra hårtorkstricket

Ok, så en PS3:a som YLOD:at kan man tydligen få liv i genom att värma upp den med en hårtork i 15 minuter från baksidan och sedan kyla ned den med kalluft i tjugo minuter. Lät helt galet, men vad gör man? Och ja, det funkade! Så nu har jag alltså liv i gamla PS3:an och lyckas både mata ut skivan och göra backup på hela systemet till en extern hårddisk (tog bara runt sex timmar = 350GB data)
Så... nu har jag två fungerande PS3:or? Ehm... detta var ju inte som jag hade planerat direkt. Nåja, den gamla har ju YLOD:at så den kan ju göra det igen när som helst, så jag fortsätter som planerat.

6. Installera HDD

In med gamla hårddisken i nya PS3:an - vill du formatera och ta bort allt data? Jajjemensan! Med backuppen på USB-disken så klickar jag formatera och ler brett för att ha överlistat Sony!

7. Safe Mode

Efter 70% (och ungefär 30 minuter) av "rebuilding save data" eller något sådant så säger nya PS3:An att ett oväntat fel inträffat, den kommer nu formatera disken och stänga av systemet. Vad tusan?? Vid omstart så säger den "Hej, jag ser att du har en hårddisk..." vafan!! Efter att ha testat detta en fem sex gånger (i.e. ett par timmars tid) så får jag lov att googla och ser att det tydligen är ett vanligt problem om man har en 1TB disk... och PS3 superslim. Tack Sony! men, det fanns ett trick - bota PS3:an i safe mode och välj hårddisken som lagringsenhet. Yes, det funkade, bara ett par timmar senare

8. Ladda ned allt igen

Så, nu är vi PÅ! In med backupdisken i nya PS3:an och välj återställ! Yes! Den säger att viss data på disken inte kan återställas - ja, ok, men nu kör vi! Och... trettio sekunder senare är den klar... Hmmm, trettio sekunder? Reboot och så är... kontona återställda... Inget speldata alls! Och inga nedladdade spel! Jag hade ju som sagt ungefär 350GB av data på disken med nedladdade spel!
Tydligen kan man inte flytta nedladdade filer mellan PS3-system hur som helst. Suck! Så nu har jag gått in i PSN store och valt download på det mesta i min köphistorik. För varje så ska den aktivera ned och så måste jag välja att utföra det i bakgrunden. tar upp till en minut att sätta igång varje nedladdning. Och själva nedladdningen av allt lär ta ett par dygn. Stöööön!
Bökigaste systembyte jag någonsin gjort.