Hoppa direkt till innehåll

Dagbok

Gå med
BC926CDA-4497-443C-B5A5-8F5C35D6497C
Sandman
Trevlig kille i Västerås som också har skapat den här sidan
weblog

Dagbok

29
jun
2018

Trapprenovering

22:55 8192, Inga kommentarer
När vi flyttade in i det här huset 2015 så fanns det mycket vi ville fixa. Med tiden så blev det mer och mer. En sådan grej var trappen ned till undervåningen. De flesta golven i huset är helt ok, men trappen hade tygfilt på varje steg så den skulle vi behöva fixa. Vi började med att ta bort hela spaljén och sedan försökte Tina slita bort mattan från stegen, men dom satt åt så hon överlämnade det till mig (hmmm).
Min första idé var att slipa den trären och sen behålla den som den var, men mattan satt så hårt så det blev en hel del skador på stegen när vi slet bort den. Så nästa idé var ett sådant där trappfix-kit, man köpa färdiga skivor med trappnosar och sågar till dom rätt.
Priserna för sådana kit ligger i regel runt 15-20 000 kronor, och då är det inte ens massivt trä, utan någon form av plywood med ekfanér på. Nej, bättra än så kan vi! Jag har ju en fin verkstad, så jag beställde planhyvlad ek från Calexico Wood som kom hemlevererad.
Trappen slipades, spacklades och målades vit, sedan så sågade jag till bakstycken så det blev en stängd trapp vilket passade mycket bättre.
Sedan var det bara att sätta igång och kapa, limma, slipa och fixa trappnosar. Kostnaden för virket hamnade på runt 5 000 kronor, så renoveringen blev helt klart mycket billigare, plus att det är massiv ek!
Trappen är böjd i slutet så jag fick köpa en sådan trappstegslinjal för att mäta, och det blev en hel del meckande med vinklar både för stegen och för bakstyckena för att det skulle bli snyggt till slut.
Men oj vad snyggt det blev! Varje steg är slipad, fräst och sedan borstat så att träådringen känns under fötterna när man går i den, och sedan tre lager med hårdvaxolja för att skydda den för slit och fotsvett.